Versie: 25 Juni 2024
Begripsomschrijvingen.
Artikel 1
Dit huishoudelijk reglement is een nadere uitwerking en aanvulling op de statuten van de vereniging welke zijn vastgesteld door de algemene vergadering op 25 juni 2024. Voor begripsomschrijvingen wordt kortheidshalve verwezen naar de statuten.
Tenue en vlag.
Artikel 2
Leden
Artikel 3
Junior leden worden nader onderscheiden in:
a) O18 (Onder 18 jaar, voorheen junior leden A): zijn zij die vóór één oktober van het lopende bondsjaar als bedoeld in artikel 1 van het huishoudelijk reglement van de bond zestien jaar of ouder, doch nog geen achttien jaar zijn;
b) O16 (Onder 16 jaar, voorheen junior leden B): zij die vóór één oktober van het lopende bondsjaar als bedoeld in artikel 1 van het huishoudelijk reglement van de bond veertien jaar of ouder, doch nog geen zestien jaar zijn;
c) O14 (Onder 14 jaar, voorheen junior leden C): zij die vóór één oktober van het lopende bondsjaar als bedoeld in artikel 1 van het huishoudelijk reglement van de bond twaalf jaar of ouder, doch nog geen veertien jaar zijn;
d) O12 (Onder 12, voorheen junior leden D): zij die vóór één oktober van het lopende bondsjaar als bedoeld in artikel 1 van het huishoudelijk reglement van de bond tien jaar of ouder, doch nog geen twaalf jaar zijn;
e) O10 (Onder 10, voorheen junior leden E): zij die vóór één oktober van het lopende bondsjaar als bedoeld in artikel 1 van het huishoudelijk reglement van de bond nog geen tien jaar zijn;
f) O9 (Onder 9, voorheen junior leden E): F zijn zij die vóór één oktober van het lopende bondsjaar als bedoeld in artikel 1 van het huishoudelijk reglement van de bond nog geen negen jaar zijn.
g) O8 (Onder 8, voorheen junior leden F): zij die vóór één oktober van het lopende bondsjaar als bedoeld in artikel 1 van het huishoudelijk reglement van de bond nog geen acht jaar zijn.
h) Funkeys (voorheen junior leden G): zij die vóór één oktober van het lopende bondsjaar als bedoeld in artikel 1 van het huishoudelijk reglement van de bond nog geen zes jaar zijn.
Wijze aanmelding leden, voorwaarden toelating.
Artikel 4
Toelating, rechten en verplichtingen donateurs en sponsoren.
Artikel 5
Het bestuur beslist per individueel geval over de toelating van donateurs of sponsoren alsmede over de voorwaarden van die toelating, waarbij in ieder geval geldt dat:
a) sponsoren enkel rechtspersonen zijn
b) donateurs leden en niet-leden kunnen zijn, en zowel natuurlijke als rechtspersonen kunnen zijn;
c) donateur of sponsor haar bijdrage in een maal aan de vereniging dient te voldoen binnen dertig dagen na ontvangst van de betreffende nota;
d) het donateurschap of sponsorschap elk jaar stilzwijgend voor een jaar wordt verlengd, tenzij de donateur, sponsor of het bestuur het donateur- of sponsorschap schriftelijk of langs elektronische weg beëindigt met een opzegtermijn van 3 maanden, of tenzij nader schriftelijk of langs elektronische weg tussen het bestuur en de donateur of sponsor anders wordt overeengekomen.
e) Opzegging namens de vereniging geschiedt door het bestuur.
Ledenregistratie.
Artikel 6
Einde lidmaatschap.
Artikel 7
Bij opzegging van het lidmaatschap door het lid dient het lid de voorschriften van artikel 7 van de statuten na te leven. Indien deze opzegging niet is geschied volgens die voorschriften, kan het bestuur dispensatie verlenen en de opzegging toch tegen het einde van het lopende boekjaar doen geschieden, in geval deze opzegging geschiedde:
a) wegens verhuizing naar buiten de gemeente waar de vereniging haar zetel heeft;
b) op grond van medisch advies;
c) op grond van andere, naar het oordeel van het bestuur, afdoende redenen.
Contributie.
Artikel 8
Schadeloosstellingen, boeten en straffen
Bestuur.
Artikel 10
1. Het bestuur verdeelt in onderling overleg de functies en stelt de taken van ieder bestuurslid vast, met inachtneming van de bepalingen van de statuten en van dit huishoudelijk reglement.
2. De voorzitter heeft de leiding van de vergaderingen van het bestuur overeenkomstig het bepaalde in artikel 12 lid 7 van de statuten. Hij heeft te allen tijde het recht op inzage van hetgeen onder de overige bestuursleden berust. Alle bestuursbesluiten worden door de voorzitter mede ondertekend. De voorzitter brengt op de jaarlijks te houden algemene vergadering verslag uit van het afgelopen verenigingsjaar. Bij ontstentenis of belet van de voorzitter worden zijn taken waargenomen door een door de overige bestuursleden aan te wijzen lid van het bestuur.
3. De taken van de secretaris van het bestuur zijn de navolgende:
a. het voeren van correspondentie uit naam van en in overleg met het bestuur;
b. het houden van het verenigingsarchief;
c. het notuleren ter algemene vergadering, tenzij een andere persoon daartoe door het bestuur is aangewezen, en ondertekening van vastgestelde notulen;
d. het notuleren ter bestuursvergadering en ondertekening van goedgekeurde notulen;
4. De taken van de penningmeester van het bestuur zijn de navolgende:
a. het innen en beheren van alle gelden van de vereniging en het doen van betalingen;
b. het uit naam van het bestuur afleggen van rekening en verantwoording aan de algemene vergadering over de geldstromen binnen de vereniging. Daartoe stelt de penningmeester van het bestuur zich binnen de verleende (interne) volmacht verantwoordelijk voor de onder hem berustende gelden en andere activa die aan de vereniging toebehoren of die de vereniging in bruikleen heeft ontvangen. De penningmeester van het bestuur mag slechts tussentijds aftreden, indien de boeken zijn goedgekeurd door de kascommissie als bedoeld in artikel 14 lid 5 van de statuten dan wel de accountant als bedoeld in artikel 14 lid 4 van de statuten. Indien een penningmeester tijdens een lopend boekjaar aftreedt zal door middel van een overdrachtsprotocol de staat van de boekhouding vastgelegd worden, zodanig dat de onderscheiden verantwoordelijkheden van de scheidende en aantredende penningmeester naar tevredenheid van beiden is vastgelegd. Het protocol wordt door beiden voor akkoord ondertekend en door de voorzitter voor gezien.
5. Ieder bestuurslid is tegenover de vereniging gehouden tot een behoorlijke vervulling van de hem opgedragen taak. Indien het een aangelegenheid betreft die tot de bestuurlijke taak van twee of meer bestuursleden behoort, is ieder van hen voor het geheel aansprakelijk ter zake van een tekortkoming, tenzij deze niet aan hem is te wijten en hij niet nalatig is geweest in het treffen van maatregelen om de gevolgen daarvan af te wenden.
7. Als het bestuur van oordeel is dat sprake is van een structureel tegenstrijdig belang en/of verstrengeling van belangen die van materiële betekenis zijn voor de vereniging, kan het bestuur maatregelen nemen conform artikel 9, lid 1 en 2.
Commissies.
Artikel 11
1. De vereniging kent een aantal verschillende commissies. Deze commissies worden ingesteld door het bestuur of de algemene vergadering en kunnen te allen tijde ook door het bestuur of die algemene vergadering worden ontbonden. In geval van onenigheid tussen bestuur en de algemene vergadering, beslist de algemene vergadering. Enkel de algemene vergadering kan de kascommissie aanstellen.
2. De algemene vergadering of het bestuur kan een benoemingsprocedure vaststellen, welke procedure aan de betreffende commissie schriftelijk of langs elektronische weg bekend wordt gemaakt. In geval van onenigheid tussen bestuur en de algemene vergadering, beslist de algemene vergadering.
3. Een bestuurslid kan geen deel uitmaken van een commissie, tenzij het bestuur en de commissie gezamenlijk unaniem anders beslissen. Elk bestuurslid heeft het recht de vergaderingen van een commissie bij te wonen; zij kunnen daarin het woord voeren maar hebben geen stemrecht.
4. Van commissies kunnen ook niet-leden van de vereniging deel uitmaken.
5. De algemene vergadering of het bestuur zal voor elke commissie een reglement vaststellen, waarin de taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden van de commissie zijn vastgelegd.
6. Commissies brengen over hun vergaderingen schriftelijk of langs elektronische weg verslag uit aan het bestuur. Commissies brengen bovendien aan het einde van het boekjaar een schriftelijk verslag uit over dat boekjaar aan de algemene vergadering.
7. Iedere commissie dient voor aanvang van een boekjaar een begroting voor het komende boekjaar in te dienen. Omtrent de financiën van een commissie kan het bestuur een tussentijdse rapportage verlangen.
8. De vereniging kent in ieder geval de volgende commissies:
a. de kascommissie;
b. de technische commissie;
c. de jeugd-/activiteitencommissie;
d. de vertrouwenspersoon/-personen;
e. de accommodatiecommissie;
f. de scheidsrechterscommissie;
g. de ledenwervingscommissie ;
h. de barcommissie ;
i. de PR en communicatiecommissie.
Desgewenst kunnen commissies samengevoegd worden.
9. Kascommissie. Indien geen opdracht aan een accountant als bedoeld in artikel 14 lid 4 van de statuten is verleend, benoemt de algemene vergadering jaarlijks uit de leden en wettelijke vertegenwoordigers van junior leden een kascommissie van ten minste twee personen, die geen deel van het bestuur mogen uitmaken. Een van de leden van de kascommissie is niet herbenoembaar. De kascommissie stelt een rooster van aftreden op. De leden van de kascommissie hebben gedurende ten hoogste twee achtereenvolgende boekjaren zitting in deze commissie. De kascommissie heeft tot taak het onderzoeken van de balans en de staat van baten en lasten met toelichting van het bestuur en het uitbrengen van verslag daarvan aan de algemene vergadering. De kascommissie heeft daartoe het recht om van het bestuur te eisen dat inlichtingen worden verschaft, dat de kas en de waarden worden getoond en dat boeken, bescheiden en andere gegevensdragers van de vereniging voor raadpleging beschikbaar worden gesteld.
10. Voor alle overige commissies geldt dat er een minimum van 3 en maximum van 7 leden of niet-leden deel van uit maken, en dat die commissieleden maximaal 4 achtereenvolgende jaren zitting mogen nemen in de commissie. Commissieleden zijn herbenoembaar in termijnen van maximaal vier jaar.
11. De technische commissie (TC) heeft tot taak het indelen van trainingen, organiseren van wedstrijden en de opleiding van de jeugd. De TC stelt een wedstrijdsecretaris uit haar midden aan die belast is met het uitvoeren van het wedstrijdreglement van de vereniging.
12. De jeugd-/activiteitencommissie heeft tot taak het organiseren en begeleiden van sociale activiteiten voor junior leden. De jeugd-/activiteitencommissie initieert, coördineert en organiseert alle evenementen van de vereniging, zowel op sportief als het sociale vlak.
13. De commissie respect en gedrag heeft tot taak het stimuleren en ondersteunen van respect voor mens en materiaal en goed gedrag van de leden en bezoekers van de vereniging. Daartoe behoort tevens het beoordelen van overtredingen door leden overeenkomstig het in het reglement van de vereniging bepaalde, het aanspreken van leden op hun gedrag of overtreding en het adviseren van het bestuur over te nemen maatregelen conform artikel 6 van de Statuten.
14. De accommodatiecommissie heeft tot taak het beheren van en het plegen van onderhoud aan de accommodatie van de vereniging, waaronder begrepen de trainings- en wedstrijdmaterialen van de vereniging. De accommodatiecommissie is gerechtigd personen die zich niet in overeenstemming met de door haar ter beheer van de accommodatie gestelde regels gedragen onder opgaaf van redenen de toegang tot de accommodatie van de vereniging te ontzeggen.
15. De scheidsrechterscommissie heeft tot taak het zorg dragen voor de leiding over wedstrijden en toernooien van de vereniging en voor de organisatie en bevordering van de opleiding tot gekwalificeerd scheidsrechter.
16. De ledenwervingscommissie heeft tot taak om het ledental in stand te houden en te doen groeien in lijn met de ambities van de vereniging. Deze commissie polst hiertoe continue meningen van leden en geeft ideeën voor verbeteringen door aan de verantwoordelijke bestuurder of commissie. De commissie doet al het nodige om het ledental te doen groeien.
17. De barcommissie doet al het nodige om in lijn met de doelstellingen van de vereniging de bar te runnen. In het geval van evenementen is de barcommissie eindverantwoordelijk voor het eten, drinken, inrichting van de accommodatie en de compliance met alle wettelijke hygiëne en overige voorschriften.
18. De communicatie & PR commissie bevordert en ondersteunt de interne en externe communicatie en de public relations van de vereniging. Zij verzorgt tevens het Officieel Orgaan, alsmede alle uitingen op social media en richting de pers, tenzij die vanwege hun inhoud en/of doelgroep voorbehouden zijn aan het bestuur. Het bestuur van de vereniging stelt een hoofdredacteur voor het Officieel Orgaan aan die tevens lid is van deze commissie en nauw samen werkt met de voorzitter van het bestuur van de vereniging.
Officieel Orgaan.
Artikel 12
Algemene vergaderingen.
Artikel 13
1. De voorzitter van de algemene vergadering verleent de leden het woord in de volgorde waarin zij dit hebben gevraagd. De secretaris van de algemene vergadering houdt hiervan aantekening. De voorzitter heeft het recht een lid dat zich volgens zijn mening niet behoorlijk gedraagt het woord te ontnemen of het verblijf ter vergadering te ontzeggen behoudens een geslaagd beroep van de betrokkene op de vergadering.
2. De secretaris van de algemene vergadering legt ter vergadering een presentielijst neer waarop de aanwezige leden hun naam plaatsen en aantekenen of zij al dan niet stemgerechtigd zijn. Slechts die stemgerechtigde leden wier namen op de presentielijst voorkomen nemen, al dan niet middels een gevolmachtigde, aan de stemmingen deel.
3. Indien in een ledenvergadering stemming plaatsvindt, zal de voorzitter, indien hem door handopsteken niet duidelijk is of voor een bepaald voorstel een duidelijke meerderheid is, staande de vergadering twee neutrale personen (niet zijnde bestuursleden) aan die de stemmen tellen en van de uitkomst verslag zullen uitbrengen aan de voorzitter; daarna deelt de voorzitter van de algemene vergadering de uitslag van de stemming aan de vergadering mede.
4. Bij hoofdelijk stemming geschieden de stemmingen in volgorde van de presentielijst met dien verstande dat eerst de stemgerechtigde leden, al dan niet bij volmacht, daarna de stemgerechtigde bestuursleden en tenslotte de stemgerechtigde voorzitter van de algemene vergadering hun stemmen uitbrengen.
5. Als ongeldige stemmen worden aangemerkt stembiljetten die:
a. getekend zijn;
b. onleesbaar zijn;
c. een persoon niet duidelijk aanwijzen;
d. de naam bevatten van een persoon die niet verkiesbaar is;
e. voor iedere verkiesbare plaats meer dan een naam bevatten;
f. meer bevatten dan een duidelijke aanwijzing van de persoon.
6. Van het verhandelde in een algemene vergadering worden door de secretaris of de door het bestuur daartoe aangewezen persoon notulen gemaakt. De notulen worden in het officieel orgaan gepubliceerd of op een andere wijze, ter keuze van het bestuur, ter kennis van de leden gebracht en dienen door de eerstvolgende algemene vergadering te worden vastgesteld.
Aansprakelijkheid en verzekeringen
Artikel14
Wijzigingen van dit huishoudelijk reglement.
Artikel 15
Dit huishoudelijk reglement is vastgesteld door de algemene vergadering de dato 25 juni 2024 en is per die datum in werking getreden.
All Rights Reserved | MHC Maarn | Powered by LISA